Varför jag inte tror på Gud

en ateists funderingar

Swedenborgs humana helvete

Publicerad 2016-01-12 18:36:00 i Allmänt,

Swedenborg skriver om helvetet:
 
"Ur dessa grottor väller fram vidriga illaluktande stanker, som goda andar, eftersom de är dem så motbjudande, flyr bort ifrån, men som onda andar, eftersom de finner behag i dem, begärligt söker. Det är nämligen så att liksom var och en i världen finner behag i sitt eget onda, så finner han också efter döden behag i den stank som motsvarar hans ondska.[...] Jag hörde en ande skrika högt såsom av inre kval, när en fläkt från himlen nådde honom, men han blev lugn och glad när en utdunstning från helvetet träffade honom."
 
Jämför detta helvete med Mary Baxters (en annan andeskådares) helvete, så ser man den gigantiska skillnaden, och kommer till den slutsatsen att båda hallucinerade, ty de tycks inte tala om samma helvete överhuvudtaget. I Mary Baxters helvete är alla fördömda andar i ständig tortyr och oerhörd plåga, köttet ruttnar på kroppen och maskar kryper i skelettet och i köttet. Demoner torterar ständigt de fördömda. I förhållande till detta är Swedenborgs helvete rena paradiset.

Kommentarer

Postat av: Vildblomman

Publicerad 2016-01-26 18:16:42

Lars Larsen ? lever du ? Tacksam för svar! vart har du tagit vägen

Svar: Hej! Jag lever! Jag bor för tiden i Mattby, Esbo, nära Helsinfors i Finland. Jag är också mycket i Stockholm. Ska flytta dit till min hydda i Nackareservatet nästa vår om allt går bra. Vem är du? Jag minns dig inte!
Titti Spaltro och Lars Larsen

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lars William Larsen

Jag är 33, poet och ekofilosof (dock inte akademisk sådan). Jag är städare och byggmålare till yrket, studerar vid Komvux vuxengymnasium på ABF-huset i Stockholm. Bor hos min flickvän Titti Spaltro i Stockholm centrum. Jag har ett förflutet inom den frikyrkliga väckelserörelsen "Smiths Vänner", av norskt ursprung, som i sin tur har sina rötter inom norsk metodism och pingströrelse, särskilt den s.k. "helgelserörelsen". Vid 17 års ålder bröt jag med rörelsen, och kastades följaktligen (när jag fyllt 18) ut ur hemmet (mina föräldrar är med i Smiths Vänners utbrytarrörelse). Sedan dess har jag varit tidvis agnostiker, tidvis New-Age:are, tidvis halvhjärtad muslim, och tidvis ateist. Till sist slutade jag i ateismen, och jag jag har varit övertygad ateist i tre år nu. Jag är även naturalist. och tror inte på livet efter döden eller på andevärldens objektiva natur. Jag avstår från copyright till allt här på bloggen förutom bilder och citat, texterna här är en del av "public domain".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela