Varför jag inte tror på Gud

en ateists funderingar

Puritanerna som slavhandlare

Publicerad 2016-02-13 16:11:00 i Allmänt,

Det är inte bara den medeltida katolicismen som har mycket på sitt samvete (inkvisitionen), utan även protestantismen. Tänk bara på att det bland slavhandlarna fanns många puritaner. Och då kommer jag att tänka på att min far och hans sekt Smiths Vänner påminner mycket om puritanerna i sin teologi. Och riktigt nog, min far har agat alla sina barn, med rena tortyren - ris på bar rumpa, mycket hårt. 
 
I min tidiga ungdom idealiserade jag puritanerna - just på grund av att min far var så lik dem. Jag visste då inte att de hade del i slavhandeln. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lars William Larsen

Jag är 33, poet och ekofilosof (dock inte akademisk sådan). Jag är städare och byggmålare till yrket, studerar vid Komvux vuxengymnasium på ABF-huset i Stockholm. Bor hos min flickvän Titti Spaltro i Stockholm centrum. Jag har ett förflutet inom den frikyrkliga väckelserörelsen "Smiths Vänner", av norskt ursprung, som i sin tur har sina rötter inom norsk metodism och pingströrelse, särskilt den s.k. "helgelserörelsen". Vid 17 års ålder bröt jag med rörelsen, och kastades följaktligen (när jag fyllt 18) ut ur hemmet (mina föräldrar är med i Smiths Vänners utbrytarrörelse). Sedan dess har jag varit tidvis agnostiker, tidvis New-Age:are, tidvis halvhjärtad muslim, och tidvis ateist. Till sist slutade jag i ateismen, och jag jag har varit övertygad ateist i tre år nu. Jag är även naturalist. och tror inte på livet efter döden eller på andevärldens objektiva natur. Jag avstår från copyright till allt här på bloggen förutom bilder och citat, texterna här är en del av "public domain".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela