Varför jag inte tror på Gud

en ateists funderingar

Baxters helvete annorlunda än Swedenborgs och Sadhu Sundar Singhs helveten

Publicerad 2015-12-29 16:57:00 i Allmänt,

 Mary Baxters helvete är helt annorlunda, mycket värre, än Swedenborgs och Sadhu Sundar Singhs helveten. Detta antagligen för att Swedenborg och Sundar Singh var mer bildade och humana (båda var universalister) och mer liberala än Baxter.  "Every imaginable method of torture was allowed."(Baxter) I Swedenborgs helvete lindrar änglarna deras plågor som är i helvetet, och vaktar på att de förtappade inte plågar varann för mycket, och i Sundar Singhs helvete hjälper änglarna och de heliga de förtappade till frälsning, så de också kan komma till himlen. 
Tidskriften Aorta skriver i sin presentation av nr. 14/2006 såhär: "och muntras upp av Swedenborgs humana helvete som enligt David Bergwall "är nog för att göra till och med en ateist upprörd".

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lars William Larsen

Jag är 33, poet och ekofilosof (dock inte akademisk sådan). Jag är städare och byggmålare till yrket, studerar vid Komvux vuxengymnasium på ABF-huset i Stockholm. Bor hos min flickvän Titti Spaltro i Stockholm centrum. Jag har ett förflutet inom den frikyrkliga väckelserörelsen "Smiths Vänner", av norskt ursprung, som i sin tur har sina rötter inom norsk metodism och pingströrelse, särskilt den s.k. "helgelserörelsen". Vid 17 års ålder bröt jag med rörelsen, och kastades följaktligen (när jag fyllt 18) ut ur hemmet (mina föräldrar är med i Smiths Vänners utbrytarrörelse). Sedan dess har jag varit tidvis agnostiker, tidvis New-Age:are, tidvis halvhjärtad muslim, och tidvis ateist. Till sist slutade jag i ateismen, och jag jag har varit övertygad ateist i tre år nu. Jag är även naturalist. och tror inte på livet efter döden eller på andevärldens objektiva natur. Jag avstår från copyright till allt här på bloggen förutom bilder och citat, texterna här är en del av "public domain".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela