Varför jag inte tror på Gud

en ateists funderingar

Varför binder Jesus inte Satan genast?

Publicerad 2015-12-29 17:16:43 i Allmänt,

Varför binder Jesus inte Satan genast i Mary Baxters helvete? Han kan och ska ju ändå binda honom till slut, enligt Baxter. Varför tillåter Jesus millennium efter millenium av Satans tortyr och skräckvälde?

Baxters helvete annorlunda än Swedenborgs och Sadhu Sundar Singhs helveten

Publicerad 2015-12-29 16:57:00 i Allmänt,

 Mary Baxters helvete är helt annorlunda, mycket värre, än Swedenborgs och Sadhu Sundar Singhs helveten. Detta antagligen för att Swedenborg och Sundar Singh var mer bildade och humana (båda var universalister) och mer liberala än Baxter.  "Every imaginable method of torture was allowed."(Baxter) I Swedenborgs helvete lindrar änglarna deras plågor som är i helvetet, och vaktar på att de förtappade inte plågar varann för mycket, och i Sundar Singhs helvete hjälper änglarna och de heliga de förtappade till frälsning, så de också kan komma till himlen. 
Tidskriften Aorta skriver i sin presentation av nr. 14/2006 såhär: "och muntras upp av Swedenborgs humana helvete som enligt David Bergwall "är nog för att göra till och med en ateist upprörd".

Helvetesläran ett av mänsklighetens värsta psykiska övergrepp

Publicerad 2015-12-29 14:53:00 i Allmänt,

I somras läste jag Dan Barkers bok "Godless. How an Evangelical preacher became one of Americas leading atheists" (2008). På sidan 221 säger han "Anyone who believes in hell is at heart not moral at all." (övers. "Den som tror på helvetet är i hjärtat inte moralisk alls."(han menar det eviga helvetet) Det är skarpt sagt. Jag tycker själv att förkunnelsen om det eviga helvetet är ett av mänsklighetens värsta psykiska övergrepp. Den skrämmer till blind lydnad och slaveri, till underkastelse under religiösa diktatorer, till självutplåning av rädsla för en sådan skrämmande gud. Många troende leds till blind underkastelse inför sina dogmer just på grund av läran om det eviga helvetet. Dom vågar inte bli ateister av rädsla för att dom ska hamna i helvetet efter döden, helt enkelt. Vi måste våga tala om helvetesläran, rensa den kvava luften kring den, och sätta ord på hur fruktansvärd den är. Den förmedlar en gudsbild där guden snarare liknar...ja, jag ska inte gå närmare in på det, man blir så lätt stämplad som hädare om man sätter tydliga ord på saken, och jag vill inte skapa onödigt bråk här på nätet.

Om

Min profilbild

Lars William Larsen

Jag är 34, poet och ekofilosof (dock inte akademisk sådan). Jag är städare och byggmålare till yrket, studerar vid Komvux vuxengymnasium på ABF-huset i Stockholm. "Bor" hos min flickvän Titti Spaltro i Stockholm centrum. Jag har ett förflutet inom den frikyrkliga väckelserörelsen "Smiths Vänner", av norskt ursprung, som i sin tur har sina rötter inom norsk metodism och pingströrelse, särskilt den s.k. "helgelserörelsen". Vid 17 års ålder bröt jag med rörelsen, och kastades följaktligen (när jag fyllt 18) ut ur hemmet (mina föräldrar är med i Smiths Vänners utbrytarrörelse). Sedan dess har jag varit tidvis agnostiker, tidvis New-Age:are, tidvis halvhjärtad muslim, och tidvis ateist. Till sist slutade jag i ateismen, och jag jag har varit övertygad ateist i fyra år nu. Jag är även naturalist och materialist, men jag tror på livet efter döden, dock ej på andevärldens objektiva natur, som något "där ute". Jag avstår från copyright till allt här på bloggen förutom bilder och citat, texterna här är en del av "public domain".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela